Echipamentul de protectie nu poate fi neglijat in niciun mediu de lucru. Purtarea lui este nu numai un gest de responsabilitate la locul de munca, ci si o obligatie legala pentru multe categorii profesionale. Lacatusii, sudorii, electricienii, constructorii sunt printre cei vizati. O categorie aparte o fac ocupatiile expuse la substante chimice care pot fi inhalate sau pot intra in contact cu pielea, ochii si mucoasele.Daca esti managerul sau coordonatorul unei echipe, avem pentru tine in continuare un set de informatii utile despre echipamentele de protectie.
In general, echipamentul de protectie poate cuprinde fie un set complet de echipamente si accesorii, fie diferite accesorii pentru fiecare parte a corpului: casti, manusi, dopuri de urechi, masti, etc. Conform legislatiei europene, in acesta categorie nu intra pelerinele de ploaie, cizmele de cauciuc, uniformele, echipamentul sportiv sau dispozitivele de protective de pe echipamentele tehnice.
Fiecare angajator trebuie sa puna la dispozitie, in mod gratuit, echipamentul de protectie potrivit.Specialistul in securitatea la locul de munca va avea datoria de a evalua riscurile pe care le implica activitatea angajatului respective, pentru a stabili necesitatile specific.Dupa ce le vei achizitiona va trebui sa te asiguri ca aceste echipamente sunt folosite conform recomandarilor producatorului, ca sunt pastrate curate si ca se vor depozita in conditii specific care previn degradarea acestora.De asemene, fiecare membru va trebui instruit in privinta modului de purtare al echipamentului de protectie, precum si in privinta ingrijirii si pastrarii acestuia in conditii optime.Ori de cate ori echipamentul de protectie se va deteriora, va trebui inlocuit in cel mai scurt timp.
Angajatul va trebui sa utilizeze echipamentul de protectie de fiecare data cand va lucra, conform indicatiilor producatorului, va trebui sa se asigure de ingrijirea acestuia sis a raporteze managerului orice fel de deteriorare a acestuia.
Legislatia romaneasca sanctioneaza cu amenzi ridicate neacordarea de echipament de protectie, precum si refuzul angajatorului de a inlocui echipamentul de protectie degradat. Doresti sa consulti in amanunt legislatia? Vezi Legea nr. 319 din 2006 si HG nr. 1048/2006.