Echipamentul de protectie trebuia sa corespunda riscurilor si conditiilor de la locul de munca , precum si sa tina cont de fisa postului individuala.
Echipamentul de protectie trebuie sa aiba masura potrivita pentru fiecare angajat, sa fie confortabil la purtare, sa nu incomodeze pentru a nu afecta activitatea angajatului. Pentru ca trebuie sa se tina cont de igiena, echipamentul de protectie trebuie sa fie individual, netransmisibil , asta inseamna ca o singura persoana va folosi un singur set de echipamente sau accesorii de protectie. Inainte de a se achiozitiona echipamentul de protectie, va trebui sa se verifice normele legale specific legate de fiecare tip de echipament.
Tipuri de echipament de protectie:
Protectia ochilor si a fetei
Protectia ochilor este necesara in activitatile la care persoanele sunt expuse sau lucreaza in apropierea flacarilor, scanteilor, cioburilor, aschiilor.
Pentru a preveni reflectiile care obosesc ochii si pot afecta siguranta activitatii, urmareste ca lentilele sa aiba un tratament antioglinda sau polarizat.Pentru sudura, se folosesc ochelari speciali sau masti de sudura, care protejeaza si fata. Mastile de sudura pot fi de cap, de mana sau automate – au un filtru cu auto-intunecare.
Protectia urechilor
Protectia urechilor este obligatorie in orice activitate cu un nivel ridicat de zgomot – masini de gaurit, forari s.a. Se poate opta pentru dopuri de urechi speciale sau pentru casti, care au avantajul ca put fi puse si scoase mult mai usor. Castile antifon au fiecare in specificatii nivelul de decibeli pe care il blocheaza.
Protectia picioarelor
Incaltaminta de protectie este catalogata de norma europeana in 5 clase (S1 – S5), care se adauga la clasa SB, cu cerinte de baza, astfel:
- S1 = (Clasa I) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa, ofera rezistenta la combustibil si uleiuri
- S2 = (Clasa I) S1 + protectie la patrunderea apei
- S3 = (Clasa I) S1 + S2 + rezistenta la penetrare si talpa in relief
- S4 = (Clasa II) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa, ofera rezistenta la combustibil si uleiuri
- S5 = (Clasa II) + S4 + rezistenta la penetrare si talpa in relief
- Bineinteles, incaltamintea de protectie va trebui sa corespunda si sezonului
Protectia cailor respiratorii
Protectia respiratorie implica purtarea de masti care previn inhalarea de vapori, fum, praf si alter particule periculoase in timpul activitatii.Astfel de masti se folosesc in constructii, in atelierele de vopsitorie, in domeniul minier, textil, chiar si in agricultura.
Protectia mainilor
Mainile sunt printre cele mai expuse ranirii in timpul muncii. Pentru a preveni accidentarile, fiecare lucrator va purta manusi de protectie.Purtarea manusilor de protectie reduce riscul ranirilor cu pana la 60%! Nu exista un model universal de manusi de protectie care sa fie potrivit pentru orice situatie.In functie de tipul activitatii, se pot alege manusi care izoleaza termic (rece/cald), manusi antivibratii, antiderapante, manusi care previn taieturile, intepaturile si zgarierea, impiedica contactul cu substante chimice si biologice periculoase, manusi speciale pentru sudura.
Protectia capului
Se foloseste oriunde exista riscul caderii de obiecte, materiale de constructii, moloz sau acolo unde tavanul este jos ori tevile sunt expuse. Castile de protectie industriale, obligatorii pe orice santier, sunt realizate din polietilena, un material usor dar rezistent, care rezista cu brio si la variatii de temperatura mari (de la -20 grade Celsius la 50 grade Celsius).
Protectia corpului
Imbracamintea de protectie va bifa cateva caracteristici de baza, tot in functie de domeniul de activitate:
- impermeabila (in cazul in care se lucreaza afara)
- vizibila de la distanta – cu elemente reflectorizante
- rezistenta la variatii de temperatura (daca se lucreaza afara sau in celule de frig)
- rezistenta la socuri mecanice (loviri, zgarieri, frecare)